Mi az a cégutódlás és ki az, aki vevőként szóba jöhet?

Szponzorált tartalom

cégutódlás
cégutódlás

Melyek a leggyakoribb vevő példák egy cég eladásánál? Általánosságban háromféle vevőt különböztethetünk meg, ezek pedig nem más, mint egy rokon, a cégmenedzsment és a külső személy.

A cégutódlás oka többféle lehet, de mi is valójában a fogalom jelentése? Német nyelvterületen eléggé gyakran használt fogalomnak mondható, de egységes meghatározása nincs. Vegyünk egy családi vállalkozást, melynek értelmében a többségi tulajdon egy magánszemély kezében van önállóan, vagy afölött családtagokkal együttesen rendelkezik, valamint ők látják el a vállalkozás irányítását is.

A cégutódlás alkalmával a tulaj, az ügyvezető átadja az irányítást, egyúttal átruházza  a tulajdont is, legalábbis ez a jellemző.

Ha nem családi vállalkozásról van szó, akkor azt nem is nevezhetjük cégutódlásnak, ahogyan azt sem, amikor nem kerül átadásra az irányítás. Ezen felül a tulajdonos személyével kapcsolatos oknak kell lennie az átadásnak, hogy cégutódlás legyen. Az átadás oka is kulcs szerepet tölt be, melynek legfőbb oka az szokott lenni, hogy a tulajdonos kora miatt vonul vissza, de szerepet játszhat ebben egy baleset vagy az, hogy szeretne visszavonulni a napi szintű üzlettől.

A cégutódlás megvalósulhat családon belül és cégen belül is, de megvalósulhat külső vevőnek való értékesítéssel is.